Majstrovstvá sveta juniorov v alpských disciplínach otvoria v Liptovskom Mikuláši

23.02.2014 Liptovský Mikuláš

21.02.2014 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Liptov sa stane od utorka 25. februára dejiskom svetového lyžiarskeho podujatia juniorov. Najlepší pretekári do 18 rokov otvoria Majstrovstvá sveta priamo v centre Liptovského Mikuláša. Svahy Nízkych Tatier sa tak opäť zapíšu do mapy svetového lyžovania.
Šampionát juniorov slávnostne otvoria na Námestí osloboditeľov o 19:00 h. V kultúrnom programe sa predstaví domáca liptovská kapela Ploštín Punk. Za nimi vystúpi s ukážkami tradičných tancov a spevov folklórny súbor Vrbové prútie v Liptovského Mikuláša. O zábavu sa postará moderátor a DJ Marek Pavlík. „Zahraničným výpravám sme chceli ukázať niečo domáce, niečo čo je skutočne naše,“ povedal René Devečka, riaditeľ Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši.

Dekorovanie víťazov na námestí

Majstrovstvami sveta bude centrum mesta žiť celých osem dní. Každý podvečer od 26. februára do 5. marca o 19:00 h si na hlavné mikulášske námestie príde po svoje medaily najlepšia trojica pretekárov. „Vlani sa nám podarilo z celého sveta dostať do Liptovského Mikuláša najlepších vodákov a teraz k nám zavíta juniorská lyžiarska špička. Aj to je neklamný znak toho, že vo svetovom športe niečo znamenáme,“ uviedol primátor mesta Alexander Slafkovský.
Dejiskom Majstrovstiev sveta juniorov (MSJ) v alpských disciplínach bude lyžiarske stredisko Jasná – Nízke Tatry, ktoré Medzinárodná lyžiarska federácia FIS v rokoch 2011 a 2012 označila za jedno z najlepších organizátorov Európskeho pohára. V Jasnej sa doteraz konalo jedenásť pretekov Európskeho pohára, dve Svetové zimné univerziády, jedny Majstrovstvá Európy juniorov, jedny Majstrovstvá sveta juniorov a trikrát aj preteky Svetového pohára.
Slovenské želiezka v ohni
V mužskej kategórii budú slovenské farby hájiť Martin Bendík, Matej Falat a Andreas Žampa, ktorí už majú skúsenosti z juniorských šampionátov, ale aj z pretekov Európskeho či Svetového pohára. Medzi juniorkami bude našou najväčšou favoritkou víťazka slalomu z Olympijských hier mládeže, Petra Vlhová, ktorá na svahoch Jasnej vyrástla. Petra už jednu medailu z MSJ má, keď pred dvomi rokmi obsadila v talianskom Roccarase tretie miesto v slalome. Vlani jej v Québecu medaila ušla len o pár stotín. Všetci reprezentovali Slovensko na Zimných olympijských hrách v Soči.

Veľká cena Demänovských jaskýň

Vzácnym spojením bude počas MSJ organizácia jubilejného ročníka tradičného podujatia Veľká cena Demänovských jaskýň. Najstaršie lyžiarske preteky u nás zaknihujú svoj 75. ročník v utorok 4. marca. Slávnostné ukončenie MSJ sa uskutoční vo štvrtok 6. marca po ukončení pretekov priamo v stredisku Jasná.  
 

Vyberte región